Ořechy, mandle, pistacie

KEŠU ořechy jsou plody tropického stromu – ledvinovníku, řád Anacardiacae – příbuzný pistácie a manga. Oříšky kešu obsahují asi 50 % tuků, 20 % bílkovin a 25 % cukrů, jsou bohaté na betakarotén, zinek a stopové prvky. Původem je Indie, někdy je uváděna i jižní Amerika. Kešu oříšky jsou lehce stravitelné. Mají jedinečnou nasládlou chuť. Často jsou využívány v asijské kuchyni pro svoji skvělou chuť, která zvýrazní jakýkoli pokrm. Vysokým obsahem nenasycených kyselin snižují hladinu cholesterolu v krvi, mají léčebný účinek na oči, sliznici i kůži. Z kešu oříšků je též vynikající olej.

LÍSKOVÉ oříšky jsou plodem keře Líska obecná (Corylus avellana) s polokulovitou korunou dorůstající výšky 4 metry. Název pochází z řeckého karyon - ořech. Roste především v Evropě, severní Africe, Malé Asii, na Kavkaze a v Sýrii. Kvete v únoru až dubenu, před rašením listů. Samčími květy jsou jehnědy, samičí květy jsou malé, pupenovité s vyčnívajícími červenými bliznami. Plodem jsou oříšky v obalu ze srostlých zveličelých listenců.

Jádra obsahují fosfor, železo, hořčík, vitamín E a vitamín C. Povzbuzují funkci střev, vývoj svalstva a posilují cévy.

MANDLE se používají v české kuchyni od pradávna. Poslední studie dokazují, že jsou velmi zdravé, neboť oleje a další látky v nich obsažené dokáží výrazně snížit hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi člověka a navíc obsahují další řadu vitaminů, které tělu prospívají.
Nejdůležitější z nich jsou antioxidanty, které pomáhají tělu zbavit se volných radikálů působících v buňkách a tkáních velkou neplechu. Volné radikály dokáží podnítit vznik rakoviny nebo poškodit cévy a srdce. Antioxidanty z mandlí jim v tom mohou zabránit. Podle nového výzkumu dokáží mandle snížit i riziko vzniku Alzheimerovy choroby a diabetu.

A tak přestože nebývají ořechy pro vysoký obsah tuků příliš doporučovány, mandle by měly být součástí jídelníčku zdravého člověka.

Mandloň pochází z Asie a patří mezi nejstarší šlechtěné a pěstované stromy na světě. Jádra peckovic mandloně se používají v kuchyni téměř po celém světě, zvláště při přípravě moučníků a dezertů. Jádra obsahují hodně tuku a jsou tudíž dost kalorická.

V minulosti jejich konzumace nebyla dietology příliš schvalována, podle nových závěrů však mandle obsahují řadu cenných látek a jejich umírněné pojídání může být pro člověka prospěšné. V jádrech mandloně je vedle rostlinných olejů také hodně bílkovin, vlákniny, vápníku, hořčíku, draslíku, zinku, selenu, mědi, fosforu, vitaminu E, vitaminů skupiny B (biotinu, riboflavinu, niacinu), kyseliny listové, železa, antioxidantů a barviv.

PARA ořechy jsou olejnatá semena juvie ztepilé, která jsou známa také pod názvem juviový ořech. Pocházejí z povodí Orinoka a Amazonky a jejich název je odvozen od brazilského přístavu Pará, z kterého byly vyváženy. Para ořechy jsou umístěny v plodu, který je vzhledem podobný kokosovému ořechu. Každý plod může obsahovat až 40 semen. Skořápka para ořechů je velmi tvrdá, jádro má až 60% oleje, a proto po vyluštění velmi rychle žlukne.

Jádro by mělo být na lomu bílé až slonově bílé, pokud tomu tak není, je to známka plísně, což je pro konzumaci zcela nepřípustné. Stejně tak tomu je, pokud je jádro nahořklé, musí totiž vždy chutnat nasládle.

Pokud zůstanou jádra ve skořápkách, můžeme je klidně jíst i po dvou letech. Nejčastěji se konzumují syrová, ale dá se z nich připravit třeba koláč.

Para ořechy mají vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, selenu, draslíku, fosforu, vitaminu B1 a vitamínu E. Obsahují také velké množství plnohodnotných bílkovin.

Neobvyklou chutí para ořechů si můžete zpestřit váš jídelníček a dodat tělu zásobu nenasycených mastných kyselin.

PISTÁCIE znali už staří Řekové. Botanicky se pistácie nazývá pistácie pravá (Pistacia vera). Pistácie je strom nebo někdy též vysoký keř. Původ bývá většinou uváděn ve střední Asii, odtud se rozšířila do Turecka, Iránu, Itálie, Řecka, Tuniska i jiných zemí. Pistácie obsahují provitamín A, vitamíny skupiny B a ze všech ořechů mají nejvíce železa (obsahem se vyrovnají čočce), velké množství draslíku, fosforu a vápníku, stopové prvky - např. měď (usnadňuje vstřebávání železa). Pravidelná konzumace (v malém množství) pistácií je vhodná k posilování nervového systému.

Babiččin ovocný čaj - jednička mezi ovocnými čaji, kterou v supermarketu běžně nekoupíte
První setkání s babiččiným ovocným čajem může být velké příjemné překvapení. Nejedná se o žádný nálevový sáček s něčím suchým drceným uvnitř, ani o směs sušeného ovoce. Ovocný čaj je zavařený, včetně kousků ovoce ve sklenicích. Jedná se o staročeskou patentovanou >>


Jak postupovat, když má zboží delší dostupnost
Pokud je u některého zboží delší dostupnost, standartně posíláme zásilku najednou v termínu, kdy je všechno zboží z objednávky pohromadě. Pokud máte zájem poslat zboží s kratší dostupností dříve než zbylé >>


Mast na vitiligo (ztráta pigmentu)
Mast pakmínová - vhodná zejména na vitiligo >>


Hrnek s keltskou spirálou - doplněk k čaji Sayonara a Hannasaki
Dnes již je několikaletou praxí vyzkoušeno, že používáním keramického „léčivého" hrnku s biogenerátorem >>


Chcete zhubnout? Věnujte pozornost čajům Sayonara a Hannasaki
Tyto čaje jsou ideální pro hubnutí (U některých zvlášť obézních pacientů se podařilo snížit váhu čajem Hannasaki až o 13 kg, za měsíc, běžnější hodnota se >>


Syrovátka? Co je to?
Snižte svoji váhu se syrovátkou od nás! Hlídejte si váhu pomocí nizkokalorických doplňků. Zjistíte za čas, že vážíte méně, a to přeci stojí za to! >>


Bio potraviny - nejdůležitější pro
Děti jsou mnohonásobně více vystaveny nebezpečí konzumace zbytků nebezpečných pesticidů v jídle. Váš výběr potravin dnes bude mít velký význam na zdraví >>


Login

Created by © 2008 - 2012 ALS-Euro s.r.o. - další informace tvorba www stránek a eshopu | ALS Grafika a design
Splolupráce: Chabera www pezentace
Doporučujeme: Penzion Fantazie | Moto-Army eshop | Optika Novus | Půjčovna nářadí Mělník | Dárky a svíčky | Návrhy zahrad | Bižuterie | Potápět | Váhy Analytika

Krátce.info - PR články