Tykev, slunečnice, sója
Sója
Sója je luštěnina s vysokým obsahem proteinů. Má široké použití jako potravina, krmivo i jako surovina pro zpracovatelský průmysl. Její název pochází z japonského „shoyu“.
Sójové boby (lat. Glycine soja) jsou již po tisíce let ceněnou potravinovou surovinou zemí Dálného východu. Sója patří mezi teplomilné rostliny. Z důvodu dlouhého vegetačního období a potřeby tepla se v našich klimatických podmínkách pěstují jen keříčkovité odrůdy.
Zpravidla obsahuje 35% bílkovin, 30% škrobů, 18% tuků s poměrně značným podílem lecitinu. Patří mezi velmi kvalitní suroviny. Využívá se zejména k výrobě sójové mouky, sójových sýrů, omáček, rostlinných olejů a dalších plnohodnotných výrobků ze sóji. Z hlediska bílkovin odpovídá 1 kg sóji asi 2,5 kg telecího masa nebo 8 litrům kravského mléka.
Sójové boby začaly pronikat do jídelníčku Evropanů a Američanů teprve v tomto století, zejména pak po amerických válkách v Asii. V této době si začali sóji všímat i američtí vědci, neboť se dostala do stravy vojska. Zjistilo se, že patří k dobrým zdrojům energie, udržuje a zlepšuje zdravotní stav některých vojáků.
Opražené sojové ořechy - alaburky, jsou obyčejné sojové boby, které se namočily ve vodě a pak byly pečeny nebo praženy do zlatova. Mají mnohotvárnou chuť, včetně chutě čokoládové. Obsahují hodně bílkovin, jsou podobné struktuře a chuti arašídů.
Vyzkoušejte, obohatí Váš jídelníček příjemnou chutí.
Slunečnicová semena (loupaná)
Slunečnicová semena jsou hodnotným doplňkem lidské výživy zejména při srdečním onemocnění. Tuk slunečnicových semen slouží pro výrobu slunečnicového oleje, který je vysoce kvalitní, neboť obsahuje až 65 % kyseliny linoleové (nenasycené mastné kyseliny, jež pomáhá chránit cévy před aterosklerózou). Slunečnicová semena mají všestranné využití: do pečiva, zeleninových či ovocných salátů či obilných kaší. Používají se také k nakličování.
Tykev semena (loupaná) - Dýně
Dýňová semena mají specifickou, oříškově nasládlou chuť. Kromě toho, že jsou vynikající samotná, hodí se perfektně do salátů. Můžeme jimi nahradit ořechy při pečení. Dýňová semena jsou zdrojem zinku, který je důležitý pro imunitní systém. Je vhodné je před konzumací na několik hodin namočit do hrnku s vodou, čímž se aktivují enzymy. Takto namočená jsou dýňová semena skvělou surovinou pro výrobu omáček a dresingů.
Tykev se jistě nachází v kategorii zdravá výživa pro svoji výživovou hodnotu.
Babiččin ovocný čaj - jednička mezi ovocnými čaji, kterou v supermarketu běžně nekoupíte
První setkání s babiččiným ovocným čajem může být velké příjemné překvapení. Nejedná se o žádný nálevový sáček s něčím suchým drceným uvnitř, ani o směs sušeného ovoce. Ovocný čaj je zavařený, včetně kousků ovoce ve sklenicích. Jedná se o staročeskou patentovanou recepturu!
Čaj je skvělý, milují jej děti i >>
Jak postupovat, když má zboží delší dostupnost
Pokud je u některého zboží delší dostupnost, standartně posíláme zásilku najednou v termínu, kdy je všechno zboží z objednávky pohromadě. Pokud máte zájem poslat zboží s kratší dostupností dříve než zbylé objednané zboží, je třeba, >>
Mast na vitiligo (ztráta pigmentu)
Mast pakmínová - vhodná zejména na vitiligo (ztráta >>
Hrnek s keltskou spirálou - doplněk k čaji Sayonara a Hannasaki
Dnes již je několikaletou praxí vyzkoušeno, že používáním keramického „léčivého" hrnku s biogenerátorem - Keltskou >>
Chcete zhubnout? Věnujte pozornost čajům Sayonara a Hannasaki
Tyto čaje jsou ideální pro hubnutí (U některých zvlášť obézních pacientů se podařilo snížit váhu čajem Hannasaki až o 13 kg, za měsíc, běžnější hodnota se pohybovala okolo 6 až 7 >>
Syrovátka? Co je to?
Snižte svoji váhu se syrovátkou od nás! Hlídejte si váhu pomocí nizkokalorických doplňků. Zjistíte za čas, že vážíte méně, a to přeci stojí za to!
Syrovátka vzniká >>
Bio potraviny - nejdůležitější pro děti
Děti jsou mnohonásobně více vystaveny nebezpečí konzumace zbytků nebezpečných pesticidů v jídle. Váš výběr potravin dnes bude mít velký význam na zdraví vašich dětí v >>